Menakao tmavá 100% Madagaskar Sambirano s nibsy
Popis
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
MENAKAO Madagaskar Chocolate
"Mena“ znamená v místním jazyce malgašštině "červená“. Je to barva lásky a na Madagaskaru také barva půdy prosycené naplavenými minerály řeky Sambirano. Červené tóny mají i kakaové boby a úchvatné červené jsou i čokolády Menakao.
Je to pět generací, co se indická rodina Madam Cassas Chenaï usadila na Madagaskaru. Svoji podnikatelskou činnost zahájila prodejem pohlednic, textilu, a nakonec koření určeného na export. Postupem času se rodina rozrostla a mnoho členů rodiny se odtrhlo a založilo si vlastní firmu. Jedním z nich byl i Shahin Cassam Chenai – zakladatel a hlavní čokolatiér madagaskarské čokoládovny Menakao. Vyučil se přímo od mistra v oboru Francoise Praluse a vytváří čokolády z výjimečných madagaskarských bobů, plné chutí i emocí.
V roce 216 byli madagaskarské kakaové boby oceněny označením „Fine cocoa“, neboli „jemné kakao“ od International Cocoa Organization. Čokolády z těchto madagaskarských bobů jsou celosvětově vysoce ceněny pro své květinové tóny, kyselost a mírnou svíravost v závěru. Jedná se o prvotřídní surovinu s pestrou chuťovou paletou.
Základem pro výjimečné chutě tvoří kakaové boby od nejlepších pěstitelů údolí Sambirano oblasti Ambja. Tajemstvím chutí madagaskarských kakaových bobů je právě řeka Sambirano. Protéká napříč celým Madagaskarem – od nejvyšší hory Maromokotro (2 876 m n. m.) až do Indického oceánu. Cestu jí lemují plantáže kávy, kakaa, vanilky, koření a jiných voňavých rostlin pro výrobu parfémů. Řeka pravidelnými záplavami zúrodňuje široká údolí a předává půdě bohatství živin. Údolí Sambirano má i své vlastní specifické mikroklima – slunečné, jako na západu Madagaskaru a současně deštivé, typické pro jeho východ. Čokolády z madagaskarských kakaových bobů jsou bohaté na výrazně ovocné, zejména citrusové chuťové tóny.
Všechny receptury čokolád jsou vyvíjeny s upřednostňováním místních madagaskarských produktů. Za kvalitou surovin i kvalitou kakaových bobů stojí i budování pevných vztahů Menakao s pěstiteli kakaa a dodavateli. Na přípravu čokolád Menakao jsou používány boby z kakaovníků pěstovaných bez použití pesticidů a umělých hnojiv. V čokoládách též nenajdete žádná umělá aromata ani vanilin. Použitý sójový lecitin je beze stop geneticky modifikovaných organismů (tzv. GMO free).
V MENAKAO pečlivě kontrolují každý krok od sklizně vyzrálých kakaových lusků po výslednou tabulku. Relativně malé množství produkované na Madagaskaru dává pěstitelům prostor pro fermentační proces dlouhý 5 až 6 dnů, dle prastarých technik a metod předků. Kakaové boby jsou sušeny na slunci na dřevěných podnosech, které jsou během noci a v období dešťů schovány v kůlnách, aby se zabránilo nežádoucímu vlhnutí. Klíčovým krokem je pražení na plynovém „hořáku“, který je šetrný k bobům, a díky kterému boby rozvíjejí všechny své vůně.
Shaheen Cassam Chenai poskytuje svým zaměstnancům evropské podmínky práce, což je v chudobou zmítajícím Madagaskaru učiněné sci-fi. Menakao je proto mnohem více, než jen neskutečně lahodná čokoláda – přináší chuť s emocí!
„Za každou – madagaskarskou čokoládou Menakao stojí ženy a muži z Madagaskaru.“
Ilustrace obalů jsou zvýrazněním tváří různých etnických skupin žijících na Madagaskaru a jsou snad genovou záležitostí „pohlednicového buisness“ rodiny. Etniky Tanala, Betsimisaraka, Mahafaly, Antanosy, Bara nebo Merina, jsou všechny vyobrazené v jejich tradiční pokrývce hlavy a oblečení. Jde o poctu výjimečné zemi s mnoha domorodými kulturami, které tvoří madagaskarské bohatství. Jedná se i o jakýsi odkaz zakladatele Shahina Cassama Chenaie, který připomíná první rodinné aktivity na počátku 19. století.