Chocolate Hill 100% bio kakaová hmota Tanzanie, Kokoa Kamili (tyčinky)
Chuť bio vegasnké čokolády z Tanzanie má netradiční kyselinku, připomínající alkohol z červeného ovoce - nasládlost podobnou chuti červeného vína. Celkové převládají ovocné tóny nad hořkostí, která je bohužel mylně ke 100 % čokoládám přisuzována. Uchování chutí z vzácné odrůdy Neo-Nacional Trinitario kakaových bobů začíná již na plantáží – díky šetrnému zpracování družstva Kokoa Kamili.
Kokoa Kamili Fermentery založili Brian LoBue a Simran Bindra. Stojí na pozadí mezinárodního rozvoje férové produkce po celé východní a jižní Africe. Před vznikem společnosti dominoval v této oblasti jediný kupující, který tím získal pravomoc určovat cenu kakaa. Farmáři v údolí Kilombero dostávali jedno z nejhorších ohodnocení v zemi! Již v prvním roce fungování Kokoa Kamili se však odměny za kakaové boby staly jedněmi z nejvyšších v celé Tanzanii.
Dnes společnost vytváří obdivuhodnou síť téměř 3000 malých farmářů, hospodařících na plantážích průměrné velikosti 0,5-2 akry. Společnost Kokoa Kamili platí farmářům za čerstvé - „mokré“ kakaové boby prémiovou cenu, výrazně přesahující tržní sazbu a provádí vlastní fermentaci a sušení. Převzetím procesu fermentace a sušení může společnost vyrábět konzistentnější a kvalitnější kakaové boby. Tato metoda zemědělcům výrazně snižuje pracovní zátěž se současně vyšším finančním ohodnocením Zemědělcům se vyplácí ihned poté, co družstvo obdrží „mokré“ kakaové boby. Společnost Kokoa Kamili také distribuuje sazenice kakaovníků zemědělcům v komunitě a ročně pomáhají při výsadbě více než 45 000 stromů.
Kokoa Kamili se nachází v národním parku Udzungwa Mountains známé pro neobyčejnou hojnost divokých ptáků a savců. Je nejznámější pro jedenáct různých druhů primátů, život ptáků a je jedním ze tří zbývajících míst, kde se v horském prostředí nachází vzácní horští sloni Savannah. Současné odhady říkají, že v oblasti Udzungwa a okolí žije asi 2 000 slonů.
Doufejme, že nadále poroste pozornost věnovaná férové produkci kakaovníků i pozornost k ochraně přírodního prostředí národního parku Udzungwa Mountains, které bude i v budoucnu bezpečným útočištěm pro svou obrovskou rozmanitost flóry a fauny.
Revoluční čokoláda v podobě drobných asi milimetr tlustých, půl centimetru širokých a asi dva centimetrů dlouhých “tyčinek". V celém průběhu nepřesáhne teplota 115°C, čímž jsou uchovány veškeré organoleptické vlastnosti BIO kakaových bobů. Úžasně se rozplývají na jazyku a můžete si je vzít kamkoliv! Zdravé a chuťově dokonalé mlsání pro každodenní well-being.
"Čokoláda" je vhodná na vaření, pečení i přípravu lahodné horké čokolády. Nápoj můžete dosladit, nebo dochutit špetkou chilli a soli. Inspirujte se pestrým chuťovým profilem a nechte pracovat vlastní fantazii.
Výživové hodnoty (100 g): Energie 2523 kJ / 610 kcal; Tuky 55 g, z toho nasycené mastné kyseliny 36,6 g; Sacharidy 16,2g, z toho cukry 0,9g; Bílkoviny 11,7g; Sůl 0,1g.
Složení: kakaové boby z Tanzanie*, kakaové máslo*. Obsah kakaové sušiny nejméně: 100 %. * = BIO produkt. Může obsahovat stopy ostatních skořápkových plodů a mléka.
Výrobce: Chocolate hill s.r.o. Žižkova 430/1 602 00 Brno
Lehce zahřejeme mléko – z mléka se pouze lehce kouří, nevaří se. Odstavíme ze zdroje tepla. Za intenzivního míchání metličkou přisypeme čokoládu a za neustálého míchání ji necháme rozpustit. Stále pokračujeme v míchání metličkou a vrátíme zpět na rozpálenou plotýnku. Po zahřátí - před bodem varu horkou čokoládu sundáme z plotýnky a pokračujeme v míchání metličkou další cca 1-2 minuty. Hotový nápoj dochutíme kořením, dosladíme a můžeme servírovat!
Pozor - nejedná se o temperaci a takto připravená čokoláda je určena k okamžité spotřebě. Po ztuhnutí můžou vzniknout bílé stopy kakaového másla na povrchu. TIP! Vytvořte hustou konzistenci a namáčejte do čokolády ovoce, pečivo, nebo ji zapracujte do omáčky pod maso, salátový dresink nebo grilovací barbecue omáčky.Základem každé chuti je výběr kvalitní čokolády bez náhražek.
CELÝ FOTORECEPT A DALŠÍ JEDNODUCHÉ RECEPTY NA ČOKOLÁDOVÉ POLEVY A ZPRACOVÁNÍ ČOKOLÁD NAJDETE V RUBRICE RECEPTY (ZDE).