Kakaová hmota 100% Ekvádor bio (zlomky)
Popis
100% bio kakaová hmota - Ekvádor
100% kakaová hmota neboli pasta vzniká mletím BIO ekvádorských kakaových bobů na speciálních mlýnech. Ekvádorské boby mají silně zemité aroma s typicky přírodními tóny kakaa. Možná zaznamenáte i jemné nuance s kyselostí tvarohu, jogurtu a sladkých rozinek. Při rozpouštění lze v textuře cítit malé kousky kakaových bobů, což dává kakaové hmotě opravdovost a surovost.
Teplota při zpracování nepřesáhla 42° a čokoláda obsahuje asi 50-55 % vysoce ceněného kakaového másla. Nejsou přidány žádné další aditiva a jedná se o čistou, BIO veganskou čokoládu, která si najde místo v každodenním vyváženém jídelníčku. Stejně jako její komplexní působení na zdraví je komplexní i její použití. Za mě doporučuji konzumovat přímo a užít si její úžasně silnou chuť a surovost. Lze přidat jako součást jídla například do jogurt (i (ne)jogurtů) či tvarohu, nebo použít jako surovinu pro vaření a pečení nejen sladkých pokrmů.
Prospěšnost konzumace kakaových bobů je vědecky podložená a kakaové boby byly zařazeny na seznam tzv.superpotravin. Jejich jedinečnost spočívá ve vysokém podílu zdraví prospěšných látek v synergickém, výjimečném působení na organismus.V případě kakaových bobů se stručně jedná o vysoký obsah antioxidantů zpomalující stárnutí a opotřebení buněk, minerální látky (železo, zinek, hořčík, draslík, vápník), vitamíny (K, E), mají významný podíl vlákniny a bílkovin nezbytných i k udržení zdravé hmotnosti. Uvažuje se i o snižování LDL cholesterolu, navyšování oxidu dusnatého, zdroje hormonů serotoninu, dopaminu a tryptofanu, díky kterým se produkován endorfin – nedostatkový při úzkostech a depresích. Theobromin v součinnosti s kofeinem zdravě povzbudí organismus a uvolňuje hladké svalstvo – křeče, menstruační bolesti či bolesti hlavy. Lze tvrdit, že kakaové boby zlepšují náladu, pozitivně regulují stresové stavy a úzkosti, působí proti stárnutí, zlepšují funkci mozku, vyživují organismus, zlepšují stav a elasticitu pleti, jsou ideální výživou pro sportovce a všechny, kteří přijali odpovědnost za péči o vlastní zdraví.
Komplexní potravina, s výraznou a silnou chutí potěší mysl i tělo.
Složení: Kakaová hmota 100%. Může obsahovat stopy všech druhů ořechů, arašídů, mléka, vajec a sezamu.
Výživová hodnota (100 g): Energetická hodnota 2410 kJ (589 kcal); Tuky 52,41 g, z toho: nasycené mastné kyseliny 31,11 g; Sacharidy 1,3 g, z toho: cukry <0,4 g; Vláknina 26,4 g; Bílkoviny 14,16 g; Sůl 0,064 g
Výrobce: František Bačík, IČ 74951521 se sídlem Troubelice 10, 783 83 Troubelice
RECEPT: 5ti minutová horká čokoláda
Postup:
- Lehce zahřejeme mléko – z mléka se pouze lehce kouří, nevaří se. Odstavíme ze zdroje tepla.
- Za intenzivního míchání metličkou přisypeme čokoládu a za neustálého míchání ji necháme rozpustit.
- Stále pokračujeme v míchání metličkou a vrátíme zpět na rozpálenou plotýnku.
- Po zahřátí - před bodem varu horkou čokoládu sundáme z plotýnky a pokračujeme v míchání metličkou další cca 1-2 minuty.
- Hotový nápoj dochutíme kořením, dosladíme a můžeme servírovat!
Pozor - nejedná se o temperaci a takto připravená čokoláda je určena k okamžité spotřebě. Po ztuhnutí můžou vzniknout bílé stopy kakaového másla na povrchu.
TIP! Vytvořte hustou konzistenci a namáčejte do čokolády ovoce, pečivo, nebo ji zapracujte do omáčky pod maso, salátový dresink nebo grilovací barbecue omáčky.
Základem každé chuti je výběr kvalitní čokolády bez náhražek.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.